Mistrovství České republiky v klasických disciplínách CTIF

21.10.2020 14:41

Družstvo SDH Vlčnov M3 na Mistrovství České republiky v klasických disciplinách CTIF vybojovalo ve své kategorii 3. místo.

XI. Mistrovství České republiky v klasických disciplínách CTIF se tradičně konalo 26. září 2020 ve Dvoře Králové nad Labem a stalo se vůbec prvním uskutečněným hasičským mistrovstvím v letošním „koronavirovém roce“. Za normálních okolností by nešlo jen o mistrovské tituly, ale závod by byl zároveň i kvalifikací na hasičskou olympiádu, která se měla konat v červenci příštího roku ve Slovinsku. Celosvětová epidemie zařídila všechno jinak. Olympiáda ve Slovinsku je přesunuta až na rok 2022 a tímto bude kvalifikace v roce 2021.

Vlčnovští hasiči, a to i vzhledem k probíhající epidemii a s tím spojenými problémy, dokázali dát dohromady jen družstvo „mladíků“ s věkovým průměrem 61 let. Příprava družstva na tuto akci nebyla vůbec jednoduchá a probíhala jen formou mini tréninků, tzn. jen výjimečně trénovalo celé 9členné družstvo. Přes nemalé problémy se družstvo dokázalo dát dohromady, a tak SDH Vlčnov mohl, jako jeden z mála v ČR, zapsat 11. nepřetržitou účast v řadě na mistrovství CTIF.

Samotného mistrovství se zúčastnilo 14 družstev, ale tentokrát, z pochopitelných důvodů, bez zahraničních účastníků. Téměř celé mistrovství probíhalo za trvalého, místy vydatného deště. I díky těmto okolnostem družstva v prvním kole „pochytala“ plno trestných minut. Penalizaci 15 sekund se nevyhnulo ani družstvo Vlčnova, a tak bylo potřeba se soustředit maximálně na kolo druhé. Nutno dodat, že jedno kolo se sestává z PÚ CTIF a ze štafety CTIF (8 x 50 metrů), která tentokrát z bezpečnostních důvodů probíhala jen s 8metrovým tunelem na posledním úseku štafety, ostatní úseky štafety byly „hladké“.

Družstvo Vlčnova dopředu počítalo s výraznou nepřízní počasí a na tuto skutečnost bylo dobře připravené. Horký čaj se slováckým zahřívadlem a udržování se v pohybu zajistilo, že M3 bylo na druhé pokusy slušně připraveno s patřičným taktickým záměrem. Na rozmoklém, těžkém terénu Vlčnov předvedl velmi dobrý, a hlavně bezchybný výkon 57,12 s. Vzhledem k tomu, že i štafetu jsme absolvovali bez chyb, dal se očekávat slušný výkon a ten se skutečně dostavil. Družstvo SDH Vlčnov M3 ve své kategorii, tzn. se započtením věků, skončilo za vítězným družstvem Zibohlavy a druhým Chlumcem nad Cidlinou. Za 2. místem Chlumce Vlčnov zaostal jen o 0,52 s.

Výborný výkon Vlčnova se projevil i v celkovém, absolutním pořadí, kde nejstarší družstvo skončilo na vynikajícím 5. místě ze 14 účastníků (1. SDH Zibohlavy, 2. HZS Královéhradeckého kraje, 3. SDH Michálkovice a 4. SDH Chlumec nad Cidlinou). Tímto umístěním by si SDH Vlčnov M3 za normálních okolností zajistili s přehledem účast na olympiádě. Bohužel, družstvo musí bojovat znovu v kvalifikaci i v roce 2021 a pokusí se (i s dalšími vlčnovskými družstvy CTIF) počtvrté v řadě probojovat na hasičskou olympiádu.

 

Stanislav Moštěk - velitel a vedoucí družstva 

FOTO: Družstvo SDH Vlčnov muži M3 - 3. místo na MČR - stojící zleva: Pavel Dacík, Jiří Bláha (SDH Jihlava - Bedřichov), Jiří Polášek, Ludvík Pěrka a Miroslav Indra. Klečící zleva: Stanislav Moštěk, Antonín Knotek, Zdeněk Ančík a Jaroslav Pechal, na fotografii schází Marek Dacík !